CS Colloquium Series @ UCY
Department of Computer Science - University of Cyprus
The Department of Computer Science at the University of Cyprus holds research colloquiums and social hours approximately once weekly. All university students, faculty, and staff are invited to attend. Notifications about new and upcoming events are automatically disseminated to a variety of institutional lists.
If you don't receive these notifications, but want to get informed about upcoming colloquium announcements, you can do the following:
List RSS DirectionsColloquium Coordinator: Demetris Zeinalipour
Colloquium: Internet Technologies (systems, tools, media) and Applications to Medical Education, Dr. Panayiotis Bamidis (Aristotle University, Greece), Wednesday, November 14, 2012, 18.00-19.00 EET.
The Department of Computer Science at the University of Cyprus cordially invites you to the Colloquium entitled:
Internet Technologies (systems, tools, media) and Applications to Medical Education
Speaker: Dr. Panayiotis Bamidis |
Abstract:
Οι σύγχρονες αλλαγές και εξελίξεις των τεχνολογιών του παγκόσμιο ιστού διαμορφώνουν νέα πλαίσια συνεργασίας και εννοιολογικής/σημασιολογικής προσέγγισης του ιστού.
Στη διάλεξη αυτή θα γίνει μια διαδρομή στις τεχνολογίες αυτές από δύο πλευρές: την πλευρά του συνεργατικού/κοινωνικού ιστού/διαδικτύου (Web2.0) και την πλευρά του σημασιολογικού ιστού (Web3.0). Στην πρώτη θα γίνει εκτενής αναφορά σε τεχνολογίες που προάγουν τα κοινωνικά πολυμέσα με χρήση εύκολων διαδραστικών εργαλείων όπως ιστολόγια, φόρουμ συζήτησης, συνεργατικές εγκυκλοπαίδειες κτλ, ενώ στη δεύτερη, η έμφαση δίνεται στα διασυνδεδεμένα δεδομένα (linked data) που πρόσφατα φέρονται ως η νέα λύση στο πρόβλημα της αναζήτησης και της σύνδεσης των δεδομένων του παγκόσμιου ιστού μέσα από τη δομημένη περιγραφή τους.
Επίκεντρο της προσέγγισης θα είναι η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας και πραγμάτωσης της ιατρικής εκπαίδευσης (αλλά και της υγείας γενικότερα). Θα δοθούν και θα συζητηθούν σύγχρονα παραδείγματα εφαρμογών τόσο ως προς την αναζήτηση και εύρεση των ψηφιακών εκπαιδευτικών αντικειμένων/πόρων, όσο και σύγχρονων μορφών πολυμεσικού υλικού που αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και διευκολύνουν αφάνταστα την προσέγγιση με βάση το πρόβλημα, που τόσο έχει φανεί να ικανοποιεί τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες του χώρου της υγείας. Θα εξεταστούν τέλος και πρότυπα ψηφιακής ιατρικής εκπαίδευσης που υλοποιούν τους παραπάνω στόχους.
Short Bio:
Ο Παναγιώτης Δ. Μπαμίδης, είναι Επίκ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μέλος του Γραφείου Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ιατρικής. Έχει διεξάγει έρευνα στο Weizmann Institute of Science (Ισραήλ), Research Centre Juelich (Γερμανία), University of Newcastle, University of Sheffield και Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Αγγλία), ενώ έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει την επιστημονική ευθύνη πλέον των 20 ερευνητικών προγραμμάτων, το συντονισμό 2 εξ αυτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα άλλα ερευνητικά προγράμματα τόσο Εθνικά όσο και Ευρωπαϊκά. Διετέλεσε πρόεδρος των Διεθνών Συνεδρίων MEI2012, SAN2011, MEDICON2010, 6th GASMA/IAA 2010, iSHIMR2005, iSHIMR2001, ενώ έχει διοργανώσει μια σειρά ημερίδων στα πλαίσια διεθνών συνεδρίων και προγραμμάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στην ιατρική πληροφορική και ειδικότερα τις εφαρμογές της στην ιατρική εκπαίδευση, στη διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας και την οργάνωση/διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας, στη διασύνδεση ανθρώπου-μηχανής και τη μελέτη του συναισθήματος μέσα από την εφαρμοσμένη νευροεπιστήμη, στην υποστήριξη και εκπαίδευση ατόμων/ομάδων με ειδικές ανάγκες, όπως και στην ανάλυση βιο-σημάτων και ανάπτυξη βιο-αισθητήρων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 εργασίες σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ είναι κριτής σε 20 περιοδικά και διετέλεσε χρέη Guest Editor σε 11 ειδικές εκδόσεις (special issues) μερικών από αυτά. Είναι τέλος μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Το Νοέμβριο του 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας του Α.Π.Θ, για την ερευνητική του δραστηριότητα ως μέλος ΔΕΠ-νέος ερευνητής σε χρηματοδοτούμενα έργα.
Note:
1) The talk will be in Greek. 2) The presenter will also provide the following talk: Friday, November 16, 18:00-19:00: "Ψηφιακή Ιατρική Εκπαίδευση: χθες, σήμερα, αύριο".
Sponsor: The CS Colloquium Series is supported by a generous donation from |