CS Colloquium Series @ UCY

Department of Computer Science - University of Cyprus

The Department of Computer Science at the University of Cyprus holds research colloquiums and social hours approximately once weekly. All university students, faculty, and staff are invited to attend. Notifications about new and upcoming events are automatically disseminated to a variety of institutional lists.
If you don't receive these notifications, but want to get informed about upcoming colloquium announcements, you can do the following:
mail List rss RSS Directions Directions

Colloquium Coordinator: Demetris Zeinalipour

Colloquium: «Εις Άτοπο Απαγωγή και Λογική Επιχειρηματολογίας» Από την Αρχαιότητα στον Κόσμο του Διαδικτύου, Prof. Antonis Kakas (University of Cyprus, Cyprus), Wednesday, Feb. 15, 2012, 15:00-16:00 EET.


The Department of Computer Science at the University of Cyprus cordially invites you to the Colloquium entitled:

«Εις Άτοπο Απαγωγή και Λογική Επιχειρηματολογίας» Από την Αρχαιότητα στον Κόσμο του Διαδικτύου

 

Speaker: Prof. Antonis Kakas
Affiliation: University of Cyprus, Cyprus
Category: Colloquium
Location: Room 148, Faculty of Pure and Applied Sciences (FST-01), 1 University Avenue, 2109 Nicosia, Cyprus (directions)
Date: Wednesday, Feb. 15, 2012
Time: 15:00-16:00 EET
Host: Yiannis Dimopoulos (yannis AT cs.ucy.ac.cy)
URL: https://www.cs.ucy.ac.cy/colloquium/index.php?speaker=cs.ucy.2012.kakas

Abstract:
Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αντιληφθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να φθάσουμε ή να εξαγάγουμε συμπεράσματα επιχειρηματολογώντας, αντί για το ίδιο το συμπέρασμα, για την αντίθετη άποψη και δείχνοντας ότι αυτή η αντίθετη θέση καταλήγει σε άτοπο, δηλαδή σε συμπεράσματα τα όποια είναι αδύνατο να ισχύουν. Η κατάληξη της αντίθετης θέσης σε άτοπο μας επιτρέπει έτσι να συμπεραίνουμε ότι η θέση ισχύει. Η έμμεση αυτή μέθοδος συμπερασματολογίας ονομάστηκε «Εις Άτοπο Απαγωγή» και αργότερα «Reductio Ad Absurdum» στα λατινικά και «Proof by Contradiction» στα αγγλικά. Η ομιλία θα παρουσιάσει σύντομα την ιστορία της εξέλιξης της ιδέας της «Εις Άτοπο Απαγωγή» και πως ενσωματώνεται αυτή η μέθοδος στα συστήματα λογικής, όπως αρχικά μελέτησε ο Αριστοτέλης, και αργότερα στη σύγχρονη τυπική λογική και στα τυπικά συστήματα λογικής αποδείξεως που αποτελούν θεμέλιο των Μαθηματικών και της Πληροφορικής καθώς επίσης και της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης και διαμόρφωσης επιστημονικών θεωριών. Μελετώντας μια αδυναμία αυτής της ενσωμάτωσης του «Εις Άτοπο Απαγωγή» στην τυπική λογική η ομιλία θα παρουσιάσει τη δυνατότητα ορισμού μιας νέας μορφής λογικής, που ονομάζεται Λογική Επιχειρηματολογίας (Argumentation Logic). Η λογική αυτή θεωρεί τους λογικούς συλλογισμούς ως επιχειρήματα και βασίζεται σε ένα γενικό ορισμό της έννοιας του αποδεκτού επιχειρήματος που αντικαθιστά την έννοια της αλήθειας στη μαθηματική τυπική λογική. Η Λογική Επιχειρηματολογίας είναι ισοδύναμη με την Κλασσική Λογική (Προτασιακό Λογισμό) όταν το σύνολο των παραδοχών (η δεδομένη θεωρία) από το οποίο εξάγουμε τα συμπεράσματα είναι συνεπές. Όταν η δεδομένη θεωρία είναι ασυνεπής η Λογική Επιχειρηματολογίας δεν είναι τετριμμένη, όπως την Κλασσική Λογική, αλλά την επεκτείνει με ένα φυσικό τρόπο που απορρέει από την αρχική προσέγγιση της λογικής ως ένα σύστημα τυποποίησης της επιχειρηματολογίας όπως πρώτα μελέτησαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ο Αριστοτέλης. Η Λογική Επιχειρηματολογίας παρέχει τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας της επιχειρηματολογίας σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι κατάλληλο για διάφορες εφαρμογές διαδικτύου όπως (ι) την αυτοματοποίηση της εφαρμογής κανόνων και νομοθεσίας που διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και επίλυσης διαφορών συναλλαγής ή (ιι) την αυτοματοποίηση της αξιολόγησης της αξιοπιστίας προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχονται στο διαδίκτυο μέσα από το σύνολο των διαφόρων ηλεκτρονικών κριτικών (online reviews) που βρίσκονται στο διαδίκτυο για αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες. Για την παρακολούθηση της ομιλίας δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής ή Μαθηματικών.

Short Bio:
Ο Αντώνης Κάκας είναι Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Καθ. Κάκας έχει παρακολουθήσει τις πτυχιακές του σπουδές του στο Imperial College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο (B.Sc. σε Μαθηματικά, 1980) και μεταπτυχιακά στο Imperial College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο (M.Sc. σε Πληροφορική, 1987 και Ph.D. σε Θεωρητική Φυσική, 1984). Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Kings College, Ηνωμένο Βασίλειο (1984-1986), το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Ελβετία (1987-1988), και στο Imperial College, Ηνωμένο Βασίλειο (1988-1992). Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: AI Communications, Journal of Applied Logic and Journal of Theory and Applications of Logic Programming. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνουν Computational Logic, Abduction & Induction, Argumentation, Temporal Reasoning και Cognitive Agents.

Multimedia File Available:
 Multimedia File

  Web: https://www.cs.ucy.ac.cy/colloquium/
  Mailing List: https://listserv.cs.ucy.ac.cy/mailman/listinfo/cs-colloquium
  RSS: https://www.cs.ucy.ac.cy/colloquium/rss.xml
  Calendar: http://testing.in.cs.ucy.ac.cy/louispap/XCS-3.0/schedule/cs.ucy.2012.kakas.ics

Sponsor: The CS Colloquium Series is supported by a generous donation from Microsoft