Σύμφωνα με την ιστοσελίδα (https://imia-medinfo.org/wp/iahsi/) της Διεθνούς Ακαδημίας της Πληροφορικής στις Επιστήμες Υγείας (International Academy of Health Sciences Informatics – IAHSI), η διεθνής ηγεσία στον τομέα της βιοϊατρικής και της πληροφορικής για την υγεία έχει την ευκαιρία να ενθαρρύνει τις βέλτιστες πρακτικές στις βιοϊατρικές επιστήμες και στην πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στην παγκόσμια και πληθυσμιακή υγεία, εκπαίδευση και έρευνα.
Αναφέρεται επίσης ότι η δημιουργία της Ακαδημίας το 2017 με επικέντρωση στην πληροφορική των επιστημών υγείας, στοχεύει να τονώσει και να καθοδηγήσει τις μελλοντικές κατευθύνσεις στους προαναφερθέντες τομείς. Η Ακαδημία μέσω των μελών της μπορεί να συμβουλεύει κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς σχετικά με τη συμβολή των επαγγελματιών της πληροφορικής και τη σημασία της γνώσης που βασίζεται στην πληροφορική και παρέχει στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων. Τέλος αναφέρεται ότι επιδίωξη της Ακαδημίας είναι να διορίσει και να εκλέξει εκείνους των οποίων οι συνεισφορές στην πληροφορική αναγνωρίζονται διεθνώς.
Η εκλογή της Καθηγήτριας Ελπίδας Κεραυνού-Παπαηλιού στις τάξεις της πιο πάνω Ακαδημίας από το 2021 αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ίδια και σημαντική αναγνώριση της προσφοράς της στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική. Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί ενεργά με το πεδίο αυτό από τα μέσα της δεκαετίας του '80, ως μέλος των Επιτροπών Προγράμματος για τα συνέδρια του AIME, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του Artificial Intelligence in Medicine Europe κατά την περίοδο 2003-2005, και ως Μέλος του Editorial Board του επιστημονικού περιοδικού Artificial Intelligence in Medicine από ιδρύσεως του το 1989, όπου έχει επιμεληθεί ή συν-επιμεληθεί δέκα ειδικούς τόμους του περιοδικού, ο τελευταίος το 2021 πάνω στη θεματική Medical Analytics for Healthcare Intelligence – Recent advances and future directions. Προηγούμενες θεματικές αφορούσαν τα deep models for medical expert systems και το temporal reasoning in medicine, περιοχές όπου έχει δημοσιεύσει εκτενώς τόσο σε επιστημονικά άρθρα, όσο και με τη συγγραφή βιβλίων.