Συνήθως οι πλείστες Startups στην Silicon Valley, γεννιόνται μέσα από ένα γκαράζ. Η δική μας Startup, το Fooderloo, είχε την χαρά να γεννηθεί μέσα από το μάθημα ΔΕΔ369, του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ομάδα μας αποτελείται από τον Βαλεντίνο Παρίζα, Ιώαννη Ευγενίου και Μάριο Παφίτη, (4ο έτος φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου) και έχει ως μέντορα της την Dr. Ντάινα Νικολάου (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου). Το μάθημα, μας ώθησε να αναπτύξουμε τις επιχειρηματικές δεξιότητές και να εξερευνήσουμε το οφέλη που έχει να προσφέρει ο κόσμος της επιχειρηματικότητας τόσο σε εμάς, όσο και στην κοινωνία. Με άλλα λόγια, να σκεφτούμε έξω από το κουτί, βρίσκοντας αφορμή να εφαρμόσουμε στην πράξη όλες τις γνώσεις που είχαμε μέχρι σήμερα αντλήσει από την Πληροφορική.
Το Fooderloo έχει ως κύριο στόχο να μειώσει το τεράστιο πρόβλημα της Σπατάλης Τροφίμων (Food Waste), αλλά και να προσφέρει εναλλακτικές λύσης για αγορά προϊόντων ή φαγητών σε χαμηλότερες τιμές. Η Σπατάλη Τροφίμων καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας αφού το 1/3 του φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια καθημερινά και συμβάλει τεράστια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω της παραγωγής CO2. Προσφέρουμε μια εφαρμογή (Android/iOS) και μία ιστοσελίδα όπου μέσω αυτών διάφοροι προμηθευτές, όπως Υπεραγορές, Εστιατόρια, Φούρνοι κλπ., θα μπορούν να διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξεις τους. Με αυτό τον τρόπο τα προϊόντα θα μπορούν να αγοράζονται από διάφορους πελάτες όπως Επιχειρήσεις, Φοιτητές, Οικογένειες κλπ. για να μην πεταχτούν στα σκουπίδια. Ακόμη, το Fooderloo επιτρέπει δωρεές μεταξύ πελατών για προϊόντα τα οποία έχουν στο σπίτι και δεν τα χρειάζονται.
Μέσα από ατελείωτες ώρες μελέτης, έρευνας αλλά και συμμετοχής του Fooderloo σε διάφορους διαγωνισμούς και accelerators, άρχισε να ωριμάζει. Σήμερα το Fooderloo κατέκτησε την «1η θέση στην Φοιτητική Επιχειρηματικότητα» στον διαγωνισμό Digital Championship 2020 αλλά και το βραβείο ως η «Καλύτερη Πρόταση σε Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Κοινωνία». Ευχαριστούμε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας που χρηματοδοτούν τον διαγωνισμό, αλλά και τον κύριο Γιώργο Μαλέκκο, CEO της Powersoft Cloud Accounting Software, για την τεράστια στήριξή του. Αυτή η διάκριση δεν αντικατοπτρίζει μόνο την δυνατή σχέση και τις δεξιότητες που έχει η ομάδα του Fooderloo, αλλά επίσης και την σημαντικότητα του προβλήματος της Σπατάλης Τροφίμων παγκοσμίως, ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του 21ου αιώνα.
Το Fooderloo σκοπεύει να ξεκινήσει από την Κύπρο αφού η αγορά είναι εύκολα προσβάσιμη. Στα επόμενα 2 χρόνια το Fooderloo θέλει να επεκταθεί σε χώρες τις Ευρώπης όπου δεν υπάρχει κάποιος υφιστάμενος ανταγωνιστής, και μετά τον 4ο χρόνο στις χώρες της Ευρώπης όπου παράγεται η περισσότερη Σπατάλη Τροφίμων. Αυτό το πλάνο για επέκταση του Fooderloo σε άλλες χώρες εκτός τη Κύπρου, το διακρίνει από άλλες «συνηθισμένες» επιχειρήσεις και το καθιστά μια Τεχνολογική Startup με δυνατότητες κλιμάκωσης.
Το Fooderloo κατατάσσεται κάτω από τους πυλώνες της Πράσινης και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων μας αλλά και την εξεύρεση επενδύσεων λόγω της φύσης της επιχείρησης. Καλούμε το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα να σταθεί δίπλα στο Fooderloo το οποίο προσφέρει μια καινοτόμα ιδέα και έχει ως σκοπό τόσο την προστασία του περιβάλλοντός, όσο και την πανευρωπαϊκή επέκτασή του, για την προώθηση της Κύπρου μας σε εξωτερικές αγορές.